Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Powidła aroniowo – jabłkowe łączą w sobie zalety obu owoców aronii i jabłek. Cenne antyoksydanty pochodzące z aronii, zapobiegają niszczeniu komórek przez wolne rodniki. Błonnik i pektyny pochodzące z jabłek wspomagają pracę układu trawiennego, regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Powidła zawierają więcej potasu niż świeże jabłka, a potas wspomaga pracę sera i mięśni.
Produkcja powideł bez dodatku cukru wymaga staranności. Całe owoce ze skórką, rozparzamy, przecieramy przez gęste sita i zagęszczamy w wyparkach (kociołkach próżniowych gdzie temperatura wrzenia wynosi 80°C). Dzięki czemu powidła są gładkie i udaje się nam zachować więcej wartości odżywcze zawartych w owocach niż w powidłach przygotowywanych w domu.
Powidłami aroniowo-jabłkowymi bez dodatku cukru można posmarować chleb z masłem, tost, bułkę czy rogalika. Dobrze smakują z naturalnymi serkami, kaszami, ryżem gotowanym na mleku. Proponujemy dodać je do porannej owsianki czy musli. Można z nich również przygotować ciekawy sos mięs.
aronia (50%), jabłka (50%)
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; po otwarciu przechowywać w lodówce.