Pesto z karczocha to jedna z wersji włoskiego sosu ziołowego, tym razem w nieco delikatniejszej w smaku odmianie. To doskonałe uzupełnienie wielu dań kuchni włoskiej.
Sos powstaje z dojrzałych karczochów oraz tradycyjnego składnika, jakim są orzechy nerkowca. Uzupełniony oliwą z oliwek extra vergine i olejem słonecznikowym przyjmuje idealną konsystencję do smarowania i świetnie łączy się z innymi składnikami potraw.
Pesto sprawdza się, jako dodatek do makaronów, pieczywa i tostów, a także na różne rodzaje przystawek
karczoch 50%, olej słonecznikowy, woda, oliwa z oliwek extra virgin, sok cytrynowy, parmezan, orzechy nerkowca, mąka ziemniaczana, pietruszka, czosnek, sól, bazylia, cebula, regulator kwasowości: kwas mlekowy
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna (kJ)
828.00 kJ
9.9%
Wartość energetyczna (kcal)
198.00 kcal
9.9%
Białko (g)
2.30 g
4.6%
Węglowodany (g)
5.50 g
2.1%
w tym cukry (g)
1.00 g
1.1%
Tłuszcz (g)
18.10 g
25.9%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g)
2.50 g
12.5%
Błonnik (g)
2.10 g
sód
0.90 g
Dzienna porcja obliczona na podstawie wartości energetycznej dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) na 100 g produktu.Twoje zapotrzebowanie może być wyższe lub niższe.