Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
W powidłach truskawkowo – jabłkowych znajdziemy licznie występujące owocach truskawek polifenole takie jak antocyjanidyny, flawonole, taniny, które mają właściwości antyutleniające, przeciwzapalne, uszczelniające naczynia krwionośne. Błonnik i pektyny pochodzące z jabłek wspomagają pracę układu trawiennego, regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Powidła zawierają więcej potasu niż świeże jabłka, a potas wspomaga pracę sera i mięśni.
Produkcja powideł bez dodatku cukru wymaga staranności. Całe owoce ze skórką, rozparzamy, przecieramy przez gęste sita i zagęszczamy w wyparkach (kociołkach próżniowych gdzie temperatura wrzenia wynosi 80°C). Dzięki czemu powidła są gładkie i udaje się nam zachować więcej wartości odżywcze zawartych w owocach niż w powidłach przygotowywanych w domu.
Ponieważ nie dodajemy cukru ani innych substancji słodzących, jak sok winogronowy, powidła truskawkowo – jabłkowe są lekko kwaskowate, o delikatnym truskawkowym smaku. Dlatego właśnie jest to świetny produkt dla małych dzieci.
Powidłami truskawkowo-jabłkowymi bez dodatku cukru można posmarować chleb z masłem, tost, bułkę czy rogalika Dobrze smakują z naturalnymi serkami, kaszami, ryżem gotowanym na mleku. Proponujemy dodać je do porannej owsianki czy musli.
truskawki (50%), jabłka (50%)
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; po otwarciu przechowywać w lodówce.