Musztardę zaleca się osobom walczącym z otyłością i niedoczynnością tarczycy, kiedy należy zastosować zabiegi przyspieszające metabolizm. Naukowcy udowodnili, że musztarda stymuluje aktywność mózgu i wzmacnia układ nerwowy dzięki dużej zawartości witamin z grupy B. Gorczyca wzmaga trawienie oraz katabolizm tłuszczu podskórnego. Oprócz tego ziarenka pęcznieją w przewodzie pokarmowym i zapewniają uczucie sytości. Ostry smak często kojarzy nam się z czystością i dobrze! Pikantna w smaku gorczyca dezynfekuje przewód pokarmowy, wpływa korzystnie na trawienie, rozgrzewa organizm (polecana w przypadku przeziębień) i poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Musztarda jest wzbogacona w cukier trzcinowy, który w odróżnieniu od zwykłego cukru rafinowanego zawiera dużo żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Musztarda jest świetnym dodatkiem do domowych sosów i marynat. Klasyczny smak to podstawa francuskiego sosu vinegrette, który idealnie komponuje się z sałatą i podprażonymi orzechami.
PRIMAECO Musztarda ostra BIO