Ekologiczne siemię lniane - czyli nasiona lnu zwyczajnego.
Charakteryzują się wszechstronnym zastosowaniem zarówno wewnętrznym, jak i zewnętrznym.
Polecamy siemię lniane jako posypkę do sałatek, musli, potraw zbożowych.
Zewnętrznie można stosować okłady, kąpiele, maski przygotowane na bazie wywaru z lnu.
Siemię najlepiej spożywać w postaci sproszkowanej. Jednak ze względu na szybkie utlenianie substancji zawartych w ziarnach, należy mielić je tuż przed spożyciem w specjalnie przeznaczonym do tego celu młynku.
Len złoty w swoim składzie zawiera śluzy roślinne, które mają zastosowanie w medycynie jako substancje działające ochronnie na błony śluzowe oraz rany, stosowane są m.in. w chorobach wrzodowych oraz jako środki przeciwkaszlowe.
W ziarnach lnu znajduja się witaminy B6, A, E oraz 6% śluzu, 40% oleju, 20% białka, enzymy i sole mineralne, żelazo, magnez, miedź, cynk i kobalt.
Doskonale oczyszczają organizm z toksyn. Regularne spożywanie lnu może chronić przed miażdżycą, nadciśnieniem, zawałami serca, udarami mózgu, zaćmą.
Produkt objęty certyfikatem ekologicznym PL-EKO-07-07904(11).
BIO PLANET Len złoty BIO